Twee scholen in één kindcentrum bij IKC Groote Veen

Twee scholen in één kindcentrum bij IKC Groote Veen

Toen openbare basisschool De Veenvlinder en de Mariaschool in Eelde een gezamenlijk nieuw onderkomen kregen binnen kindcentrum Groote Veen, werden diverse aannemers uitgenodigd een plan te maken en dit te presenteren. Buursema Bouwbedrijf stelde een Design & Build-team samen met partners Kristinsson Architecten, Harwig Installatietechniek en Klimaatgroep Holland. Het resultaat? Een toekomstbestendig kindcentrum met ruimte voor twee scholen en volledig passend bij de eisen van deze tijd.

De gezamenlijke partijen maakten een plan voor een school met volop lichtinval, een goede klimaatbeheersing en voldoende ruimte voor de twee afzonderlijke basisscholen. Het ontwerp werd beoordeeld door de schoolbesturen, gemeente en andere belanghebbenden. “Dat we uiteindelijk over konden gaan tot realisatie was natuurlijk geweldig. En het tekende de goede samenwerking die er was binnen het team”, zegt directeur Erik Buursema van Buursema Bouwbedrijf. “We hebben het hele traject van ontwerp tot de oplevering gezamenlijk doorlopen, heel bijzonder.”

Samenwerking in een design & build team

Kristinsson Architecten ontwierp een ruimtelijk gebouw met veel natuurlijke lichtinval én passend bij de landelijke ligging. “Kindcentrum Groote Veen is helemaal compleet uitgerust met een keuken, bibliotheek, kantoren en diverse speelruimtes. Omdat er twee scholen onderdak kregen in het kindcentrum hadden we ook te maken met twee verschillenden wensenlijstjes”, vertelt Buursema. De ene school koos voor meerdere ingangen zodat er per twee lokalen een toegangsdeur moest komen. De andere school wilde juist dat alle leerlingen via dezelfde voordeur binnenkomen om uiteindelijk via het leerplein naar het eigen klaslokaal te gaan. “Dat was wel even een puzzel, je hebt immers te maken met twee verschillende schoolconcepten. Het was ook voor ons een leerzaam traject met - gelukkig - een meer dan tevreden opdrachtgever als resultaat.”

“Het belangrijkste is natuurlijk om een tevreden opdrachtgever te hebben en dat was bij dit project zeker het geval.”

Het hele traject was tijdrovend, maar Buursema had het zeker niet willen missen. “Het bouwen van scholen is niet onze belangrijkste tak, we werken vooral veel voor wooncorporaties en gemeenten. Jaarlijks bouwen we één school en dat blijft leuk om te doen. Elke school heeft immers andere behoeften en wensen, voor ons is het een uitdaging om daar goed op in te spelen”, zegt Buursema. “Het belangrijkste is natuurlijk om een tevreden opdrachtgever te hebben en dat was bij dit project zeker het geval.”

Veel frisse lucht en verminderen van fijnstof

Om te zorgen dat het kindcentrum de beschikking kreeg over een goede klimaatbeheersing, zocht Buursema de samenwerking op met Klimaatgroep Holland. Met hun speciale Scholen°Concept kon het bedrijf helemaal voldoen aan de eisen van kindcentrum Groote Veen. Klimaatgroep Holland ging zelfs nog verder dan de vooraf aangegeven wensen. “Natuurlijk houden we rekening met de wettelijke eisen, maar ons systeem gaat nog een stapje verder. We leveren beduidend meer frisse lucht dan wat er wettelijk wordt aangegeven. De kinderen hebben dus de hele dag frisse en gezonde lucht”, vertelt directeur Harry Vaatstra van Klimaatgroep Holland.

Kindcentrum Groote Veen is rustig en landelijk gelegen maar ligt wel onder de rook van vliegveld Eelde. Dat zorgt voor extra fijnstof wat gefilterd moet worden. Vaatstra: “De school had hier niet direct bij stilgestaan, maar wij konden hen hierin adviseren. De hoeveelheid fijnstof is in dit gebied door het vliegveld beduidend groter dan in andere dorpen in de omgeving. Met ons systeem wordt het fijnstof gefilterd en blijft de aanvoer van frisse lucht gezond en ruim binnen de normen.”

"Met ons systeem wordt het fijnstof gefilterd en blijft de aanvoer van frisse lucht gezond en ruim binnen de normen.”

Het gebouw heeft een ronde vorm en er is veel glas in verwerkt. Het kindcentrum is dus open en transparant maar ook dat zorgde voor een uitdaging. Er komt veel zonlicht binnen en dat kan de temperatuur flink doen stijgen. “Er moest goede zonwering komen in de vorm van screens en ons systeem zorgt ervoor dat er goed verkoeld en geventileerd kan worden”, legt Vaatstra uit. “Het Scholen°Concept biedt een alles in één systeem. Ventileren, verwarmen, koelen en het regelen van zaken als verlichting en zonwering: het zit allemaal in één unit die door de leerkracht per lokaal afzonderlijk kan worden geregeld en ingesteld.”

In ieder lokaal de temperatuur, verlichting en zonwering regelen

Elke leerkracht kan naar eigen wens niet alleen de temperatuur in het klaslokaal regelen, maar ook de verlichting en zonwering. Met name nu de digitale schoolborden in opkomst zijn, is dat een groot voordeel. “Deze geven veel licht af, en zelfs de verlichting van het bord kan met ons systeem worden aangepast. Kinderen zitten dus in prettig licht, we proberen de hoeveelheid kunstlicht zo laag mogelijk te houden”, aldus Vaatstra. De twee basisscholen en het kinderdagverblijf in Eelde zijn erg tevreden over hun nieuwe school, zo melden Buursema en Vaatstra. “Daar doen we het uiteindelijk voor.”

Meer informatie over het Scholen˚Concept

Misschien ook interessant:

Scholen op Urk lopen voorop

Dr. Maarten Lutherschool en DS. E. Du Marchie van Voorthuysenschool

Urk

Scholen°Concept

“Samen moeten we het doen” - interview met schoolbestuurder Tiemen Oosterhoff

GBS de Wiekslag

Schildwolde

Scholen°Concept

Razendsnel naar Frisse Scholen klasse B met koeling voor OBS de Zandplaat

OBS de Zandplaat

't Zand

Scholen°Concept

Offerte aanvragen