Voormalig leeg en vervallen pand nu volledig gerenoveerd en gasloos
Gasloos bouwen, het is helemaal van deze tijd. Nieuwbouwwoningen krijgen al geen gasaansluiting meer, maar de overheid roept ook scholen op zich in te zetten voor een aardgasvrij gebouw en heeft daar zelfs een subsidie voor beschikbaar gesteld. Klimaatgroep Holland is al langere tijd bezig om onderwijsinstellingen gasvrij te maken. Niet alleen nieuwe scholen worden door hen zonder gasaansluiting gebouwd, ook bij renovatieprojecten wordt gekozen voor een gasloos pand.
Een school met een gasaansluiting? Dat is helemaal niet meer van deze tijd. Klimaatgroep Holland levert al bijna geen nieuwbouw onderwijsinstellingen op met een aansluiting, maar kiest voor volledig gasloze scholen. "Op sommige plekken zijn we zelfs al een stap verder gegaan", vertelt John Poels van Klimaatgroep Holland Zuid. "In Groningen worden scholen niet alleen voorzien van een warmtepompinstallatie, maar zijn de scholen én installaties ook nog eens aardbevingsbestendig. We proberen goed te kijken naar de omstandigheden en een nieuwe school daar op aan te passen.”
Dat houdt in dat nieuwbouw gasloos is. En dat is iets waarin Klimaatgroep Holland een voorloper is. Poels: "De rijksoverheid roept steeds vaker dat scholen aardgasvrij moeten worden. Dat is niet nieuw. Het kan én bestaat al. Bij nieuwbouw is het al heel gebruikelijk om met warmtepomptechniek te werken, maar ook bij renovatie van schoolgebouwen zijn er volop mogelijkheden. Het kan allemaal, onderwijsinstellingen moeten het alleen wél willen.”
Oud gebouw wordt gasloos
Een voorbeeld waar Poels en Klimaatgroep Holland erg trots op zijn, staat in het Brabantse dorp Cuijk. Het Regionaal Opleidingencentrum (ROC) de Leijgraaf verhuisde de laboratoriumopleiding van Boxmeer naar Cuijk. In een oud kantoorpand werden klaslokalen en praktijkruimtes ingericht voor de studenten. Het hele gebouw werd gerenoveerd en is gasloos gemaakt. "Dat was een enorme klus”, vertelt Poels. "Het pand stond al jaren leeg en was erg vervallen. De ruiten lagen eruit en plafonds waren gesloopt. Het was een bende.”
Doordat de eigenaar van het pand graag een duurzaam gebouw wilde, was hij bereid daar ook in te investeren. Zo werden de gevels aangepakt, kreeg het gebouw dakisolatie en is het pand voorzien van HR++-beglazing. "Als de basis niet goed is, hebben duurzame maatregelen geen zin”, legt Poels uit. "Omdat de eigenaar het hele gebouw heeft aangepakt, konden wij ervoor zorgen dat er een warmtepompinstallatie kwam in plaats van een cv-ketel. Natuurlijk is zo’n installatie duurder, maar uiteindelijk verdient het zich ook terug. Plus: gasloos bouwen heeft de toekomst. Nieuwbouwwoningen krijgen al geen gasaansluiting meer. De volgende stap zijn onderwijsinstellingen en bedrijven.” Hoewel de renovatie én het omvormen naar gasloos in Cuijk een flinke uitdaging was, noemt Poels het vooral een erg leuke klus. "Het is bij alle projecten belangrijk om een pand goed in beeld te krijgen. Wat voor ruimtes zitten er? Wat zijn de afmetingen? Wat is de behoefte van de onderwijsinstelling en de gebruikers? We hebben natuurlijk jarenlange ervaring en we bieden volledig maatwerk voor al onze opdrachtgevers”.
Gasloze scholen toekomstmuziek?
In het hele gebouw – bestaande uit een aula, drie theorielokalen en twee grote praktijkruimtes – heeft Klimaatgroep Holland gezorgd voor een goed en gezond leerklimaat. Het Scholen°Concept wordt standaard aangesloten op de meldkamer van Klimaatgroep Holland. Daarmee is de school – ook voor de toekomst - verzekerd van een optimale werking. Het systeem wordt 24/7 gemonitord op comfort, prestatie en onderhoudsbehoefte. Dat doet Klimaatgroep Holland overigens bij elke school die zij in portefeuille hebben. Met de Logi°Connect worden alle units gemonitord. De scholen worden hierdoor compleet ontzorgd en hoeven niet meer te denken aan zonwering, regelen van verlichting of klimaatbeheersing. "Alles functioneert automatisch en indien nodig kunnen we op afstand ingrijpen of optimaliseren. Dat doen we voor alle onderwijsinstellingen. Het hoort bij ons totaalpakket”, aldus Poels.
Gasloze scholen: het kan én bestaat dus al. Poels verwacht dat steeds meer onderwijsinstellingen dit beleid gaan volgen. "Er komt een moment dat alle scholen aardgasvrij moeten zijn. Liever nu investeren, dan straks gedwongen maatregelen moeten nemen.”