Op de grens van het technisch mogelijke
Realize the future – is de slogan waarmee Zeton de knappe koppen van de wereld overhaalt bij hen te komen werken. Het zegt erg goed wat Zeton doet: grensverleggende technologieën maken.
Zeton is wereldwijd marktleider in het ontwerpen en realiseren van pilot plants, oftewel proefinstallaties. We krijgen een rondleiding van Harvey Ferket, manufacturing manager, en Henk Naber, IT manager en verantwoordelijk voor facilitaire zaken.
'Wij zorgen ervoor dat onze klanten grensverleggende ideeën kunnen realiseren.'
“Wij werken op het grensgebied van technologie,” begint Harvey Ferket. “Onze klanten komen met innovatieve ideeën en wij zorgen voor de realisatie. Het zijn altijd alternatieve ideeën, technologieën of toepassingen die er nog niet zijn. Wij zorgen ervoor dat onze klanten die grensverleggende ideeën kunnen realiseren. Onze ingenieurs ontwerpen en vervolgens bouwen we een proefinstallatie. Sommige proefinstallaties zijn tafelmodellen, andere zijn letterlijk hele gebouwen. Dit doen wij bijvoorbeeld voor bedrijven uit de chemische, petrochemische en farmaceutische industrie.”
Spektakel
“We hebben twee locaties, in Canada en hier in Enschede,” vertelt Henk Naber. “Canada bedient over het algemeen de klanten in de Amerika’s en wij nemen Europa, Midden Oosten, Afrika en Rusland voor onze rekening. Wat hier nu bijvoorbeeld staat, gaat binnenkort naar Spanje. We bouwen de testopstelling hier helemaal op, zorgen dat alles werkt en alles er op en aan zit, vervolgens delen we het op in brokken zodat het op transport kan. We proberen die brokken zo groot mogelijk te houden, want dat is op locatie van de klant weer makkelijker in elkaar zetten. Het is een heel spektakel als er vervoerd wordt, vaak op de grote oplegger naar het Twentekanaal en vanaf daar per boot naar de eindbestemming.”
Fysiek en precies werk
Ferket legt uit wat er voor nodig is om de testopstellingen te maken: “In de eerste fase van de opbouw hebben we veel vloeroppervlakte nodig. Alle onderdelen worden uitgelegd en dan gaan we opbouwen. Hoe verder in het proces, hoe meer hoogte er nodig is. Sommige opstellingen komen tot aan het dak. Voor de realisatie van de grotere projecten hebben we deze twee grote hallen van 20 meter hoog. Daarnaast hebben we nog hallen waar de bouw van de kleinere en de pharma projecten plaatsvinden.”
“Het werk wat de mensen in de hallen doen, kan fysiek ook zwaar zijn,” vult Naber aan. “Bij het assembleren van een installatie betekent het niet alleen dat je veel onderdelen in de handen hebt. Je werkt aan het hele project, wat inhoudt dat je vaak van boven naar beneden loopt. Daarnaast komt het werk ook heel precies, alertheid is dus belangrijk. Je moet je kop er echt bij hebben. Dus hoger in de hal moet het niet te warm zijn.”
Snel te warm
Die combinatie van factoren maakt dat het klimatiseren van de productiehallen belangrijk is. “Onze productiehallen zijn hoog,” wijst Ferket aan. “Met zo’n hoogte is warm of koel krijgen een dingetje. We hebben een plat dak en bovenin is het altijd al knap warm, maar onderin kan het ’s winters echt koud zijn. Voor het werk is het erg belangrijk dat de werkomstandigheden optimaal en stabiel zijn. We willen een zo goed mogelijke egale werktemperatuur en omdat het fysiek werk is, is 19 graden warm zat.”
'Een warme zomer is dan ook niet leuk meer'
Naber vertelt dat koeling een groot verschil maakt: “In hal 1 hebben we geen koeling, een warme zomer is dan ook niet leuk meer. Je merkt een groot verschil tussen de hallen, in hal 2 hebben we wel koeling en in de zomer willen de mensen graag daar werken. Het is dan ook een grote wens om voor de komende zomer ook koeling te hebben in hal 1.”
Productiever en prettiger
“Over het algemeen is het temperatuur-profiel in de hoge hallen redelijke egaal. Het is natuurlijk lastig meetbaar, maar je ziet aan de houding van mensen dat zij productiever en prettiger werken wanneer de temperatuur goed is,” geeft Naber aan.
Ferket concludeert: “Wij streven perfectie na, dus de werkomstandigheden moeten optimaal zijn, om optimaal te presteren.”