Hoe investeer je verantwoord in een Frisse School? - artikel in Schooldomein

Pers
Gepubliceerd op:
Hoe investeer je verantwoord in een Frisse School? - artikel in Schooldomein

Frank de Vries, voorzitter van het College van Bestuur van SOTOG, Theo Grote Beverborg, eigenaar van Thero Huisvesting & Bouwmanagement en Harry Vaatstra, directeur Klimaatgroep Holland gingen in gesprek met SchoolDomein. Hieronder is het gehele artikel te lezen over hoe er op een verantwoorde manier een school volgens Frisse Scholen Klasse B kan worden gerealiseerd. 

Bron: SchoolDomein


Hoe investeer je verantwoord in een Frisse School?

Met de toegezegde 360 miljoen euro staan scholen aan de vooravond van een flink pakket met keuzes dat hun binnenklimaat snel en met duurzaam resultaat moet gaan verbeteren. Iedereen is gebaat bij de juiste keuzes: gemeente, schoolbestuur, onderwijspersoneel en leerlingen. Maar hoe weet je of de keuzes van vandaag, over tien jaar nog steeds tevreden stemmen?

In gesprek met eigenaar Harry Vaatstra van Klimaatgroep Holland wordt al snel één ding duidelijk. Hij gaat voor garanties: de garantie dat je het goed doet als school. Voor de komende 10, 15 of zelfs 20 jaar een gezond binnenklimaat hebben als school. Die zekerheid wil hij bieden met zijn bedrijf, dat inmiddels meer dan 15 jaar ervaring op de markt heeft en 7000 lokalen succesvol heeft draaien op zijn breed gedragen techniek platform Scholen°Concept. De 10 jaar garantie op zijn systeem durft hij dan ook met gerust hart uit te dragen.

Nuchter, eenvoudig en innovatief

“We merken dat de markt steeds meer vraagt van ons Scholen°Concept door de toenemende aandacht voor een gezond klaslokaal. De kracht van Klimaatgroep Holland is nuchterheid, eenvoud en innovatie, dus ook in deze hectische tijd houden we ons hoofd koel en blijven we continu in ontwikkeling: stap voor stap, met doordachte techniek,  slimme koppelingen en samenbouw van verwarming, ventilatie en koeling.” Nu de vraag naar systemen toeneemt, merkt Harry Vaatstra dat er ook een steeds grotere roep om expertise en ervaring ontstaat.

Advies voor scholen

Veel scholen zijn nu volop bezig om een routekaart uit te stippelen voor de aanpak van hun binnenklimaat. Onbekend terrein voor veel schoolbesturen en facilitair managers. Zeker nu er 360 miljoen euro toegezegd is, dat in drie jaar besteed moet zijn, neemt de druk toe voor scholen. Het gaat dan niet alleen om de ventilatie: men wil bredere  beslissingen nemen dan dat en ook een grote slag slaan op het gebied van bijvoorbeeld isolatie of andere gasvrije of duurzame verbeteringen.” Harry Vaatstra voegt toe dat hij hoopt dat scholen slimme keuzes maken. “Bekijk de referenties en ervaringsjaren van de partijen waar je mee in zee gaat.” Hij benadrukt dat grote projecten als deze vragen om specialisme, maar dat het niet ten koste hoeft te gaan van gebruikelijke partners. “Als je een specialist betrokken hebt, kan je daarna altijd de samenwerking opzoeken met je lokale installateur.”

Grondig onderzoek

Voorzitter van het College van Bestuur van SOTOG, Frank de Vries, deed grondig onderzoek voor hij zijn keuze maakte. “We hebben veel scholen bekeken die al een systeem hadden draaien. Daarna zijn we om tafel gegaan om onze wensen te bespreken.” SOTOG, Speciaal Onderwijs Twente en Oost Gelderland, legde hierbij de nadruk op een geluidsarme installatie. “In het speciaal onderwijs is geluid een belangrijke factor. Voor ons is een stille installatie van groot belang.”

Het Scholen°Concept sprong er daarom uit. Ook het onderhoud op afstand, door ICT en een meldkamer mogelijk gemaakt, verstevigde de keuze. Hij drukt andere  schoolbesturen op het hart: “Kijk naar de offerte op lange termijn en de winst die je daarmee boekt. Tevredenheid over het klimaat is een groot goed; het gaat om het welzijn van leerkrachten en leerlingen.”

Werken vanuit een totaalplan

Theo Grote Beverborg, eigenaar van Thero Huisvesting & Bouwmanagement, werkt veelvuldig met scholen. “De meeste schoolbesturen zijn al jarenlang klant bij ons. Van onderhoud tot verbouwingen en van complete renovatie tot nieuwbouw: we zijn een technisch verlengstuk van de school.” Hij ziet de afgelopen jaren toenemende aandacht voor een gezond binnenklimaat. “In het verleden werd het per lokaal aangepakt, nu zie je dat het niet werkt op die manier. Het gaat om het grote plaatje. Mijn advies voor scholen is dan ook: maak een totaalplan voor de aanpak van de hele school. Als de investering nog niet volledig rond is, kan je alvast gefaseerd uitvoeren.”

Beter (venti)leren

“Kinderen en leerkrachten hebben gewoon een comfortabel en fris binnenklimaat nodig,” besluit Harry Vaatstra zijn verhaal. “Nu is dat in 75% van de onderwijsgebouwen niet het geval. Klimaatgroep Hollandwil dat graag anders zien, daarom geven we ook 10 jaar volledige garantie op het resultaat. En vanaf dag één een goed resultaat zonder inregel periode. Heel fijn voor scholen die gelijk stappen willen zetten.” Het levert een tevreden schoolbestuur, gezonde leerkrachten en blije kinderen op. Dat deed het al bij ruim 7000 lokalen en daar hoopt Harry Vaatstra er nog veel aan toe te voegen. “Goede zaak voor de kinderen en een ontzorging voor leerkrachten en bestuur. Daar gaan we voor.”

Misschien ook interessant:

Beter leren door beter ventileren - artikel in Clique Magazine
Pers

Beter leren door beter ventileren - artikel in Clique Magazine

Voor Clique Magazine, een bijlage van Elvesier Weekblad, Harry Vaatstra, geïnterviewd over onderwijs en binnenklimaat: "Beter leren door beter ventileren".

 

Basisschool Pius X in vakblad SchoolDomein
Pers

Basisschool Pius X in vakblad SchoolDomein

Een duurzaam gebouw, gezond en met een goed binnenklimaat. Dat heeft de Pius X in Oss in hun oudbouw gerealiseerd. Van muffe lucht en te koud of te warm naar aangename frisse lokalen.

Veilig leren en werken in monumentaal pand door grondige renovatie
Pers

Veilig leren en werken in monumentaal pand door grondige renovatie

In Scholen en Bouwen aan de Toekomst een artikel over een renovatie die laat zien dat niet alleen nieuwbouw scholen een Frisse School kunnen realiseren voor hun leerlingen.

Offerte aanvragen